STO

JIK plockade poäng av storlaget

27 januari 2022 20:38
EFTER MATCH

Det blev en tät och underhållande tillställning när JIK gästades av Storvreta under torsdagskvällen där hemmalaget pressade fjolårs-semifinalisten till det yttersta och matchen fick avgöras i förlängning där Storvreta till slut vann med 7-6.

Jönköping fick en svår nöt att knäcka när man gästades av Storvreta IBK under torsdagskvällen och det var också gästerna som tog kommandot redan i inledningen och pressade tillbaka hemmalaget. Storvreta tog ledningen efter 3.44, då JIK:s försvar tappade bevakningen på en helt fristående Anton Birgersson som enkelt kunde pricka in ledningsmålet. Storvreta ökade sedan på ledningen, innan JIK:s Martin Glimberg stod för periodens individuella prestation när han snyggt vände bort en bevakare och satte reduceringen bakom Emil Lindblom i målet.

Spelet jämnades ut en aning halvvägs in i perioden och JIK kom in mer i matchen. Dock hade man aningen bekymmer när gästerna intensifierade sitt spel. Hemmalaget hade en del fina kombinationer som skapade problem för gästerna, vilket gav resultat i slutet av perioden då man fick spela i numerärt överläge. Och det gav också utdelning när Simon Hult styrde en fin passning strax framför målet. Men vi hade ledning med 3-4 för Storvreta efter den första akten.

– Insatsen är som de senaste matcherna där vi släpper in snabba mål, men vi vet att vi kan komma igen. Vilket vi har visat tidigare, säger Joel Wadsten.

JIK fick en drömstart på den andra perioden när man inte bara kvitterade innan minuten var spelad, man tog dessutom ledningen bara strax därefter. Ledningsmålet gav Jönköping mersmak. Helt plötsligt tog man för sig mer, var mer aggressiva i närkamperna, vågade hålla i bollen och man tog bättre beslut överlag. Storvreta fick en möjlighet att komma tillbaka målmässigt när JIK drabbades av en utvisning halvvägs och gästerna gjorde inget misstag. Liam Åström prickade in 5-5 efter 10:14.

Lagen delade på möjigheterna i mellanakten, vilket förklarar den matchbild vi hade. Ett tätt och jämnt spel från båda lagen där ingen ville bjuda på något extra. Ett bra defensivt spel från båda lagen bäddade för att vi hade likaläge 5-5 inför den tredje perioden.

– Perioden är absolut ett fall framåt jämfört med den första. Skillnade är att vi stänger igen i defensiven och gör mål framåt, säger Joel Wadsten.

Även i den tredje perioden var det hemmalaget som startade allra bäst och genom Martin Glimberg återigen tog ledningen. Martins andra mål för kvällen dessutom. Storvreta skapade ett par farliga möjligheter med bland annat ett skott i stolpen, men det var JIK som hade kontroll på matchen halvvägs. Alexander Gustafsson stod för en otrolig räddning, men det hjälpte inte då Rasmus Sundstedt sprang igenom ett stillastående hemmaförsvar och tryckte in kvitteringen.

Med ca fem minuter kvar av den tredje perioden stod matchen och vägde och båda lagen letade efter lägen att söka avgöra, men det var två täta försvar och inte lätt att komma igenom. Båda parter hade ett par lägen vardera, men avsluten var desto värre. Med 39 sekunder kvar av perioden drabbades JIK av en utvisning och gästerna fick en möjlighet att avgöra, men inget mål gjordes och vi fick istället ett avgörande i den efterföljande förlängningen.

– Vi var absolut förtjänt av mer än vi fick denna match. Vi hittade inte alls rätt i den första perioden och blir straffade direkt. Visst är det alltid gott med poäng, men det hade varit betydligt bättre med full pott, säger tränare Emil Stille efter matchen.