Lördag
24 Feb 1 match
Söndag
25 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 2 matcher
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 2 matcher
Fredag
22 Mar 1 match
Söndag
24 Mar 1 match
Tisdag
26 Mar 1 match
Fredag
29 Mar 1 match
Söndag
31 Mar 1 match

Möt hemvändaren #77 Andreas Nordh

20 augusti 2020 16:47
Intervju

Andreas Nordh om äventyret i Schweiz, varför man under matcherna i Schweiz fick dela toalett med alla i publiken och varför han är tillbaka i JIK.


Andreas Nordh är tillbaka i JIK igen efter två säsonger i Linköping IBK och nu senast ett utlandsäventyr i Floorball Köniz, Schweiz. Just Linköping IBK var det laget som Nordh fick möta i sin första match efter återkomsten.

Det var inspirerande att möta Linköping och det kändes som jag ville visa upp lite vad som hänt de tre åren jag varit ifrån JIK. Matchen i sig var en bra första träningsmatch där det känns som vi är på god väg i många delar av spelet, kanske framförallt försvarsspelet.

När det gäller äventyret i Schweiz blev det ännu bättre än vad han hoppats på. I topplaget Floorball Köniz trivdes han som fisken i vattnet och blev dessutom poängbäst av alla importer i ligan, 30 mål och 15 assist. I totala poängligan hamnade han på fjärde plats.

Schweiz är något jag drömt om länge så jag hade ganska höga förväntningar. Men nu när jag ser tillbaka på det överträffar det i stort sett alla förväntningar. Otroligt lärorikt både på och utanför planen. Jag har fått massa nya kontakter och vänner för livet, så jag är väldigt nöjd att jag tog chansen när den kom.

Jobbade du vid sidan om innebandyn?

Jag hade möjlighet att ta med mitt jobb till Schweiz och arbeta hemifrån. Klubben ordnade en lägenhet anpassat för ett hemmakontor, så de fungerade utmärkt. Det gav mig också chansen att tillbringa mer tid hemma med familjen.

Hann du även med att upptäcka landet?

Det tycker jag verkligen, vi vandrade en hel del och även någon skidtur. Ett fantastiskt land och det finns mycket mer att upptäcka så vi kommer åka dit regelbundet framöver.

Hur är nivån på innebandyn i Schweiz om man jämför med i Sverige?

Det är en annan typ av innebandy, inte lika strukturerad och en mer offensiv innebandy där man bjuds på fler lägen. Många lag har en bra nivå på 1-2 femmor med duktiga individuella spelare. Men bredden i lagen och i serien som helhet är något sämre än i Superligan.

Vad skiljer sig mest från Sverige och vad är det bästa respektive det sämsta med att bo i Schweiz?

En störig grej var att alla omklädningsrum saknade toalett, vilket gjorde att även under matcher behövde man dela toalett med dem på läktaren. Sen såklart levnadskostnaderna, det kanske är det sämsta och något som skiljer sig mycket. Det märks tydligt just en sådan grej att man bor ofta i typ en 4a med sina kompisar. Här i Sverige bor vi ofta själva i en 1a när vi flyttar hemifrån. Detta gör att det känns som att man är mer utåtriktade och avslappnade när man träffar nya människor. Det fick vi själva uppleva, vi blev till exempel väldigt goda vänner med grannarna i lägenhetshuset som vi bodde i. 

Det finns många svenska spelare som drömmer om att få prova på livet som innebandyspelare i Schweiz, har du något bra råd till dem?

Fundera på när det passar in utifrån ens egen livssituation och när man väl känner att ”nästa säsong är det läge”. Var beredd på att även om allt känns oklart innan man väl åkt ner så är det värt att ha tagit chansen i slutändan. När det väl är dags är det en bra idé att kontakta exempelvis JACT, för dem har mängder av kontakter därnere och vet hur allt ska skötas. Får man chansen och det är något man vill göra tycker jag man ska ta den.

Till slut valde du att flytta hem till Jönköping och JIK. Vad var det som fick dig att välja JIK?

Det finns mycket historia för min del hos JIK. Jag vill vara med och fullfölja det som vi påbörjade senast vi gick upp till SSL. Jag vill vara med och bidra och se hur långt vi kan gå.

Vad är dina förväntningar på kommande säsong, både som lag och individuellt?

Att laget utvecklas under hela säsongen och att vi hungriga på att vinna så många matcher det bara går. Individuellt vill jag bygga på den framgång jag hade förra säsongen och visa att jag håller en bra nivå för SSL.

Senast du spelade i JIK (Säsongen 16/17) gjorde du 37 poäng (22 mål + 15 ass). Kommer du att slå det poängsnittet 20/21?

Det får framtiden utvisa, men jag jobbar mot att bidra med så många poäng som möjligt.

Vi tackar Andreas Nordh för pratstunden och önskar honom och laget lycka till framöver.